Nie dane było mi uczestniczyc w zlocie w Bieszczadach ale głód jazdy zmusił mnie do bardzo krótkiej wycieczki po Jurze krakowsko-częstochowskiej a głód fizyczny do wizyty w smażalnii pstrągów. Przy okazji miałem też ochotę wypróbować mój nowy nabytek w postaci intercomu bluetooth firmy NN made in china :) .
Załącznik:
DSCI0004.JPG
Droga do Olsztyna z Częstochowy a w oddali widać zamek olsztyński a właściwie jego pozostałości Załącznik:
DSCI0005.JPG
Do kasku przytwierdziłem intercom i po przeprowadzeniu kilku rozmów doszedłem do wniosku że warto było zaiwestować w ten wynalazekZałącznik:
DSCI0006.JPG
Na podzamczu olsztyńskim postawiono stary XVIII wieczny spichlerz który przeniesiono ze wsi Borowno i po odrestaurowaniu go udostepniono dla gości jako restauracja. Ceny przystępne. Załącznik:
DSCI0007.JPG
w tle zamek Olsztyn Załącznik:
DSCI0016.JPG
Ale jedziemy dalej bo głód coraz większy a do Złotego Potoku jeszcze troche Załącznik:
DSCI0022.JPG
Po drodze znów mijam zajazd w stylowym drewnianym obiciu , których w tutejszym regionie jest dość sporo Załącznik:
DSCI0023.JPG
Jest też takie coś , mnie osobiście przypomina Biskupiński gród ale to dla dzieci plac zabaw (płatny) Załącznik:
DSCI0027.JPG
Wreszcie zbliżam się do stawów w którym pływaja pstrągi i z którym zaraz się zmierze w pojedynku. Tylko jeden z nas wyjdzie z tego żywy. Załącznik:
DSCI0028.JPG
Blisko , blisko coraz bliżej Załącznik:
DSCI0029.JPG
Tu się odbędzie pojedynek i uczta zwycięzcy Załącznik:
DSCI0030.JPG
Niestety , dużo z pstraga nie zostało po pojedynku Załącznik:
DSCI0031.JPG
W konsupcji towarzyszył mi również motocyklista (z Tychów), który również sie rozprawił z pstrągiem bez problemowo Załącznik:
DSCI0033.JPG
Moge smiało polecić tą smażalnie , ceny bowiem przystępne a jedzenie bardzo dobre ( może dlatego tak tu dużo ludzi przyjeżdża w sezonieZałącznik:
DSCI0034.JPG
Jadąc w poszukiwaniu następnego zamczyska przejeżdżałem obok miejscowości w której rezyduje Krzysiek więc krótki telefon do Niego i juz wiem że właśnie wraca z Bieszczad i będzie tu niedługo , czyli spontan jest umówiony Załącznik:
DSCI0035.JPG
W okolicach Myszkowa natrafiam na taki znak i postanawiam to sprawdzić Załącznik:
DSCI0036.JPG
Tablica informująca co to jest zachęca mnie obejrzenia macew czyli zydowskich płyt nagrobkowych Załącznik:
DSCI0037.JPG
Zupełnie nie tak wyobrazałem sobie cmentarz zydowski , las , pustka, wilki jakieś dookoła ....a tu nagrobki Załącznik:
DSCI0038.JPG
Jedna z macew Załącznik:
DSCI0039.JPG
I nastepne ..... Załącznik:
DSCI0040.JPG
zapomniany przez ludzi ....... Załącznik:
DSCI0041.JPG
Ale jedziemy dalej , w Złotym Potoku , obok hotelu Kmicic mamy taka atrakcję Załącznik:
DSCI0044.JPG
Plener fotograficzny dla nowożeńców obok hotelu Załącznik:
DSCI0045.JPG
Troche tych skorupiaków musiało się poświecić by zbudować taki zwał wapienia Załącznik:
DSCI0046.JPG
nastepna smażalnia pstrągaZałącznik:
DSCI0047.JPG
Niestety nikomu nie chce się zaiwestować w oczyszczenie owego stawu i przywrócenie do statusu kapieliska Jadę dalej na Bobolice, tam ma byc zamek odnowiony przez imć Pana Lasockiego ... kandydata na senatora RP